Sendt til Slekt og Data.

LifeLines - Unix slektsprogram med kildekoden tilgjengelig

Petter Reinholdtsen <pere@td.org.uit.no> 1999-02-07

For oss som bruker operativsystemet Unix finnes det et godt alternativ når vi vil granske og systematisere slekta vår. Det heter LifeLines, og og jeg har ikke vært borte i en eneste Unix variant der jeg ikke fikk det til å kjøre. Jeg har testet den både på Linux, NetBSD, Solaris og Irix.

Programmet kjører i tekstmodus, og kjører dermed også godt over nettet via telnet eller ssh. Redigering av persondata skjer med din oppsatte editor. Informasjonen skrives inn i GEDCOM format, og programmet holder styr på forholdet mellom personene. "Fritekst"-formatet gjør at du kan legge inn så mye informasjon du vil om hver person, for eksempel kan du ha flere navn på hver person.

Systemet har et eget programmerings-språk for rapport-generering. Du kan hvis du vil lage hva du vil. Heldigvis finnes det mange ferdiglagede rapporter som du kan endre på for å komme igang.

For å installere LifeLines trenger du et C utviklingsmiljø. Dette følger med de fritt tilgjengelige Unix-variantene (Linux, *BSD). Lag en ny kataloge og hent ned kildekoden. Gå ned i katalogen og pakk ut med 'tar zxvf lines.3.0.2.tar.gz'. Programmet pakker _ikke_ ut i en egen katalog, så det er viktig å lage en ny katalog før du starter. Les deretter 'readme'.

Beskrivelsen forteller at 'sh ./build {BSD|SYSV}' skal starte kompilering. På min linux-boks valgte jeg BSD, og kompilerte programmet uten problemer. Forvent noen advarsler fra kompilatoren (warnings).

Hvis alt gikk bra, så har du nå en fil 'bin/lines302' som du kjører for å starte programmet. Som første parameter forventes katalogen der slektsdatabasen ligger, eller der den skal ligge. Lag en ny katalog (f.eks. slekt), og start programmet med katalognavnet som parameter:

mkdir slekt
bin/lines302 slekt

Hvis alt gikk bra, så har du nå fått opp menyen til LifeLines 3.0.2.

Nå er det på tide å hente inn din gamle slektsdatabase fra GEDCOM fila. Velg Miscellaneous utilities (u) og deretter, Read in data from a GEDCOM file (r). Oppgi filnavnet, og du skal være i gang.

Det lønner seg med utskrift av brukermanualen som du finner på websiden.

LifeLines er utviklet av Tom Wetmore, og er tilgjengelig på <URL:http://www.bartonstreet.com/software/lines/> Der finnes både informasjon om hvordan det virker og ferdige rapport-generatorer. Kildekoden ligger på <URL:ftp://ftp.cac.psu.edu/pub/genealogy/lines/> Utviklingen har pågått fra tidlig på 90-tallet og fram til i dag.

Ordliste:

C Utviklingsmiljø
Samling av programmer nødvendig for å utvikle programmer i programmeringsspråket C. Det inkluderer kompilator og systemer for å organisere kompileringen (make).
Unix
Unix er en familie operativsystem med snart 30 års historie. Den mest kjente av disse er sansynligvis Linux. Det finnes mange forskjellige Unix-varianter. Disse deles av historiske årsaker hovedsaklig i to: BSD og System V (SysV).
GEDCOM
Utvekslingsformat for slektsinformasjon skapt og vedlikeholdt av mormonerkirken i USA.
Editor
"Tekstbehandler" som lagrer dokumentene som ren tekst, uten binære formateringskoder.